Ce trebuie sa aiba un DJ?
In primal rand experienta! Poate este cea mai importanta pentru ca nu se poate invata sau cumpara, ci se castiga la fata locului, cu mana pe butoane sau CD-uri! Are sute de evenimente unde a participat si s-a confruntat cu situatii diferite, pentru ca fiecare eveniment este diferit. A intalnit o gama larga de public si stie ca regula de baza este sa te adpatezi la publicul prezent la eveniment nu sa repeti un program invatat de acasa. Stie ca schemele si retetele nu functioneaza si ca doar creativitatea te poate numi artist! Stie ca nu gusturile lui sunt importante, ci gusturile publicului prezent. Stie ca nu trebuie sa se impuna ci sa se modeleze ca o manusa pe gustutile publicului sau, fara a ajunge la chestii ieftine de dragul de a castiga popularitate.
Are un echipament care se ridica la o suma considerabila. Un amator nu va investi in echipamente profesionale scumpe pentru ca functioneaza pe principiul “multi vad - putini se pricep” - oricum daca l-ai angajat si nu-ti place sunetul, deja este prea tarziu. Investitia in echipament este investitia in satisfactia clientului (admitand ca toate celelalte detalii sunt rezolvate) si asta ar trebui sa preocupe pe orice DJ care vrea sa activeze in bransa si in anii ce urmeaza.
Un DJ profesionist va poseda urmatoarele abilitati si atribute. Acestea il vor face sa-si merite banii: Abilitatea de a “citi” publicul in orice circumstante si a intui muzica potrivita; Abilitatea selectionarii muzicii in functie de specificul evenimentului; Flexibilitate in a se adapta la schimbari rapide de situatie; Voce placuta si experienta de MC (am vazut DJ-i care vorbeau ascunsi dupa pupitru); Abilitati tehnice pentru a remedia orice problema care poate interveni; Cunostinte de acustica pentru a corecta reverberatiile inerente fiecarei sali (nu toate salile in care se organizeaza petreceri sunt adecvate acustic reproducerii unui program muzical – suprafetele de beton, gresie sau marmora produc reverberatii care in 99% din cazuri dauneaza major acusticii; muzica va parea foarte puternica si neinteligibila; Urmeaza planul sau un desfasurator stabilit anterior privitor la eveniment; Difuzeaza muzica fara pauze (mixeaza), exceptand momentele convenite anterior; Detine un catalog muzical extins si usor de accesat; Absolut toata aparatura sa este profesionala si bine intretinuta; Capabil de a interactiona si motiva publicul; Poseda abilitati de a coexista si a se coordona cu ceilalti profesionisti prezenti la eveniment.
CONCLUZIE: Distractia de calitate NU este ieftina, si distractia ieftina NU este de calitate!!! Ghideaza-te dupa regulile de mai sus si angajeaza un profesionist!